Jezelf geheel in beeld

Om jezelf te zien, moet je in de spiegel kijken. In letterlijke zin kun je zien of je haar goed zit, in figuurlijke zin vertelt een spiegel iets over dat wat je bezighoudt. Wat je mooi vindt aan de ander, vindt je ook mooi aan jezelf of daarvan heb je het verlangen om dit zelf te ontwikkelen. En dat wat je bij de ander afkeurt en veroordeelt, zegt dus ook iets over jezelf. Het raakt iets in je aan. Als je daar door middel van een vertaling naar kijkt, word er een deel van jezelf weer zichtbaar en dit geeft ruimte voor jezelf èn de ander.

Mijn visie als Kindertolk is, zo binnen zo buiten.
Dat wat je buiten jezelf waarneemt zegt ook iets over wat er in jezelf zit.

Rakende spiegels

Als dat wat de ander (je kind, je partner, je collega, een familielid, een vriend), zegt of doet je van binnen raakt dan kan dat een spiegel zijn. Als je uit een reflex reageert en anders dan jou zou willen dan komt dat doordat er een schild in werking treedt. Een bepaalt deel van jou neemt de overhand uit bescherming. Door het gedrag van de ander laat je bijvoorbeeld over je grenzen gaan, vlucht je weg uit de situatie, kun je niet dichtbij jezelf blijven, wordt je overmatig boos, keur je het af, kortom je schiet in een patroon.
Onder het schild zitten namelijk twee delen van jou die je met reden weggestopt hebt, alleen weet je nu nog niet waarom.

De spiegel van de ander laat je een blind deel van jezelf zien. Wat spiegelt de ander met zijn gedrag? Welke innerlijke reactie dringt zich steeds aan je op? En waarom kun je er niet voor jezelf zijn op de manier die je zou willen? Wat wil er zichtbaar worden in jou?

De meest zuivere manier van spiegelen is in contact met je kind. Kinderen kunnen door hun diepe, intense liefdevolle verbinding jou als ouder het meest scherp spiegelen. Zij gebruiken hiervoor hun gedrag, spel, (leer)ontwikkeling, eet/slaap/zinnelijkheid of een andere (lichamelijke) klacht.

Ben je nieuwsgierig naar dat wat de ander je wil laten zien?

Mijn werk is, de spiegel die iemand jou voorhoudt, te vertalen.

Doordat ik dat wat jou raakt voor je vertaal, kom je weer met een onbewust deel van jezelf in verbinding. Je komt in contact met emoties die naar de oppervlakte willen komen en daaronder ligt een bepaalde behoefte, of verlangen waarvan je niet meer wist dat die nog bestond. Na de vertaling ben je in contact met alle delen van jezelf, en heb je jezelf geheel in beeld. Je weet wat de boodschap was van de spiegel en welke stappen je mag zetten.


Bekijk deze animatie waarin
mijn visie als Kindertolk en de methode waarmee ik werk visueel is gemaakt.
En daaronder staan de innerlijke delen, nogmaals uitgebreid beschreven.

Innerlijke delen

In ons bevinden zich allemaal innerlijke delen. Ik werk met de volgende 5 delen:

Jezelf geheel in beeld puur deel

Pure deel

Dit deel is je pure eigen ik, je kern. Het deel dat staat voor je pure kwaliteiten/talenten, behoeften en verlangens.

Jezelf geheel in beeld pijn deel

Pijn deel

Het pijndeel wat zich in jou bevindt, waar emoties in zijn opgeslagen. Verdriet, boosheid, schaamte die zijn ontstaan omdat je als kind in bepaalde behoeftes niet bent voorzien, of omdat bepaalde kwaliteiten er niet konden zijn. Er is iets gebeurt waardoor je iets van jezelf bent gaan afkeuren, om wat voor reden dan ook.

Jezelf geheel in beeld overleef deel

Overleef deel

Het overlevings- mechanisme heb je als kind ingezet om jezelf te beschermen voor pijn. Je doet iets, je past je aan om wel goedkeuring, liefde en aandacht te krijgen en te passen in je systeem van herkomst. Maar hierdoor wordt een bepaald stuk van je pure deel ongeliefd, ongeleefd en onbewust.

Jezelf geheel in beeld volwassene deel

Volwassen deel

Het vierde deel is de volwassene die je bent geworden. Je maakt nog steeds gebruik van het overlevingsmechanisme en je hebt daarbij allerlei gedachtes en overtuigingen gevormd die voorkomen dat je het oude hoeft te voelen. Dit is jouw filter/bril, waardoor je de wereld nu ziet. Je vindt bepaalde dingen mooi en keurt bepaalde dingen af.

Jezelf geheel in beeld liefdevolle ouder deel

Liefdevolle ouderdeel

Het laatste deel is je liefdevolle ouder deel. Dit deel heeft het beste voor met jou en je kind. Het helpt je om weer met alles in jezelf in contact te komen en steunt je bij de stappen die je mag zetten om een deel van jezelf opnieuw neer te zetten.

Heeft iedereen deze delen in zich?

Ja!

We worden door opvoeding, maatschappij en school gevormd. Er zijn ervaringen, waardoor we op sommige vlakken van ons pure zelf af zijn komen staan. Pijnlijke of zelfs traumatische momenten waardoor we ons als kind hebben aangepast. Er wordt een deel van jezelf ongeliefd en dus ook ongeleefd en op lange termijn onbewust. We ervaren als volwassene het leven zoals we geleerd hebben. Met deze filter, ook wel conditionering genoemd, voeden we ons kind op en we zijn zo in contact met onze familie, vrienden en collega’s. Als iemand anders je een spiegel voorhoudt door je te raken met een situatie biedt dat een mogelijkheid om te groeien. De spiegel die je van de ander krijgt, geeft je de kans om een onzichtbaar (ongeliefd, ongeleefd en onbewust) deel van jezelf te zien. Als iemand je raakt treedt je schild in werking, uit bescherming om je oude emoties die er onder liggen niet te hoeven voelen. Het langzaam ontmantelen van je schild maakt dat je weer in contact kan komen met een deel van je pure zelf. Ook je liefdevolle ouder deel komt in beeld. Dit is het deel dat je steunt bij de stappen die je mag zetten om een deel van jezelf opnieuw neer te zetten. En heeft het altijd het beste met je voor.

Voor wie?

  • Als je herhaaldelijk geraakt wordt door iemand.

  • Als je eigenlijk diep van binnen weet dat je met je reactie in een bepaald patroon schiet (over je grenzen laat gaan, boos wordt, je het lastig vindt je wensen te uiten, niet dichtbij jezelf kunnen blijven in contact met de ander, angst om jezelf te zijn).

  • Je weet dat je niet leeft zoals je zou willen, iets beperkt je.

  • Je wil naar je eigen verhaal kijken.

Wat levert een traject op?

  • Je begrijpt waardoor de ander je triggert.

  • Na het traject heb je alle delen van jezelf in beeld  (wie was je, wie ben je geworden en wie kun je ook zijn) en bent ermee in contact. Hierdoor komen kwaliteiten, verlangens en behoeften weer scherper in beeld.

  • Zo kun je kiezen vanuit welke innerlijke delen jij je leven vorm wilt geven, zonder ook maar iets af te keuren wat in jezelf plaatsvindt.

  • Je kunt weer je eigen potentieel gaan leven.

Wat anderen zeggen over Jezelf geheel in beeld

“Anke is betrokken, warm, persoonlijk, durft te confronteren en helpt je altijd met de juiste intenties; jou en je kind de beste versies van zichzelf te laten zijn. De focus ligt op groei en ontwikkeling; jou het juiste inzicht te geven, waar je écht wat aan hebt! Daar besteed ze met alle zorgvuldigheid veel tijd en aandacht aan. Zo worden er meteen 2 mensen geholpen, jij én je kind. Een aanrader voor ELKE ouder!”

“Door de vertaling ben ik met andere ogen naar mezelf gaan kijken maar zeker met andere ogen naar het gedrag van mijn dochter. Ik begrijp nu dat mijn dochter mij duidelijk wilde maken, dat haar gedrag voortkwam uit mij. Hierdoor ben ik met mezelf aan de slag gegaan en is er langzaam een verandering in het gedrag van mijn dochter gekomen. Ik ben Anke eeuwig dankbaar dat ze mijn ogen heeft geopend. De rust die mijn dochter nu uitstraalt is mij zoveel waard!”

“Anke maakt me veel dingen in de relatie met mezelf en mijn liefsten duidelijk. Soms confronterend en zeker niet makkelijk, maar de reflectie die ik daardoor krijg, helpt me om dingen beter te begrijpen. En dat geeft mij meer rust.
Zeker een aanrader”

“Met een open en liefdevolle blik laat Anke jezelf geheel in beeld zien! een aanrader voor iedereen die af en toe in de spiegel naar zichzelf wil kijken!”

“Anke heeft een heel mooi talent om zich vol aandacht af te stemmen op de vraag. Ze geeft ruimte en luistert aandachtig om er samen achter te komen waar deze ligt. Ze vraagt door waar nodig en geeft op het juiste moment de ruimte om zelf te voelen. Haar betrokkenheid en zuiverheid maken dat het heel veilig voelt. Ze heeft een heel heldere en prettige manier van communiceren in de terugkoppeling van de vertaling. Het heeft mij veel inzichten gegeven in een dieper stuk van mezelf die ik door mijn kinderen gespiegeld kreeg. Erg mooi wat het brengt in een stuk heling en loslaten voor zowel mij als mijn kinderen.”