Stappenplan vooruit!

Je kind doet iets of zegt iets tegen je en het schiet bij jou totaal in het verkeerde keelgat. Er gebeurt iets in gesprek met je collega waardoor je enorm heftig reageert. Daar is die weer, die zelfde spiegel. Als een reflex reageert je lijf op dat wat je de ander zegt of doet. Ga je weer in de oude carrousel? Boosheid, afkeuring, dempen, oordelen, straf geven? Kortom het buiten jezelf leggen. Alles om maar niet te voelen?

Of ben je er klaar mee om telkens dezelfde spiegel voor te krijgen? Als je van deze spiegel af wilt, zul je dus naar binnen moeten kijken. Want je wordt niet voor niets geraakt. Ben je het zat om je schild in te zetten en klaar om te voelen wat eronder zit?

Wat te doen?

 1. Zorg allereerst dat je je niet identificeert met wat er gebeurt op dat moment. Weet dat het een spiegel is die je in feite ‘zelf aantrekt’. Dus zie dat de situatie niet is wat je denkt dat het is, ook al schreeuwt je hele lijf van wel. Zie dat het een spiegel is van iets wat zich in jouw bevindt, wat zichtbaar wil worden.
 2. Stap vervolgens uit het verhaal. Doe wat daarvoor nodig is. Neem ruimte door even weg te lopen, niet aan te haken bij wat zich afspeelt op dat moment. Neem een time out op een plek waar jij je fijn voelt.
 3. En dan komt het belangrijkste wat raakt je kind/ de ander nu aan? Haal naar boven wat de ander deed. Wat in de ander raakt jou zo? Het is belangrijk om de pijn die dan getriggerd wordt te omarmen. En dat vergt soms enige discipline. Je hebt immers al heel lang wat anders gedaan (het weggestopt, een schild opgetrokken). Schrijf op wat je zo raakt? Wat gebeurt er waardoor je lichaam zo heftig reageert? En blijf aanwezig bij dat gevoel wat in je lijf afspeelt. Waar je het voelt, hoe het voelt, wat het met je doet. Laat het stromen. Nogmaals dit klinkt makkelijk maar het vergt moed om het aan te gaan.
 4. Probeer je vervolgens voor te stellen hoe het zou zijn als je dat wat je op dat moment voelt er laat zijn en tegen jezelf bemoedigende woorden zou zeggen.
  Ik kan dit nu zelf.
  Ik ben nu groot.
  Ik ben veilig.
  Ik ben geliefd.
  Ik kan nu voor mezelf zorgen.
  Alles wat er maar nodig is om je systeem weer tot rust te brengen. Want daar gaat het om, het leren om gaan met die emoties die er zijn en ze leren te reguleren (voelen en doorleven, de emoties afronden). Je kunt dit immers nu zelf.
 5. Wees lief voor jezelf. Ga even naar buiten. Spoel je lijf even af. Schrijf even wat van je af. Voel wat je nodig hebt op dat moment.

Heb je hulp nodig bij het vertalen van de spiegel van je kind/ of iemand anders die je herhaaldelijk raakt.
Neem dan contact met me op!